Afbeelding onderschrift

copyright L.Vanderhallen 2013

Binnenste Compascirkel: De Compaswijzer

  • Zuid    HS: Huidige situatie
  • Noord  GS: Gewenste sitiuatie
  • Oost   AP: eigen Aandeel in Patroon
  • West  SW: Secundaire Winst.

Vijf Compascirkels:

  1. De Basisemoties; blij- bang- boos- bedroefd.
  2. De Succesfactoren; verantwoordelijkheid nemen- doel- opvattingen- het moment
  3. Het Conflictinzicht; aannames- standpunten-luistervaardigheid- respect
  4. Het Onderhandelingsinzicht; eigenbelang- wederzijdse afhankelijkheid-tegenstrijdig belang- creativiteit
  5. De Balansfactoren; zelfacceptatie- draaglast (stressbronnen)- plezier- draagkracht (kwaliteiten)

 

Toepassing van de Compascirkel,

Binnenste cirkel, De Compaswijzer:

  • HS:Hoe ziet uw huidige situatie eruit?
  • GS:Hoe ziet de gewenste situatie eruit? Wat wilt u wél (ipv niet)? Welk gedrag hoort hier bij? Dus welke coachvraag? Coachvraag geformuleerd als: Hoe kan ik......... ? ( de HKI)
  • AP:Wat is uw eigen aandeel in het patroon? Dus hoe houdt u de huidige (ongewenste) situatie zelf in stand? Hoe zet u uzelf klem?
  • SW:Wat is de secundaire "winst"? Wat houdt u tegen om te veranderen? Wat is het beangstigende rampscenario?

 

De vijf Compascirkels:

1.Eerst wordt gekeken waar u tegen aanloopt en welke emoties daarbij spelen (compascirkel 1).

2.Vervolgens kijken we waar die gevoelens vandaan komen; welke opvattingen daaraan ten grondslag liggen en hoe die vanuit een ander perspectief tot ander gewenst gedrag kunnen worden omgebogen. U neemt zelf de verantwoordelijkheid om het doel concreet te omschrijven en hoe u dit vervolgens in uw toekomstige en meteen ook huidige gedrag, het moment zelf, toont (compascirkel 2).

5.Mocht er géén sprake zijn van een (onderhuids) conflict, bekijken we wat u als stressfactoren ( draaglast) ervaart en wat uw draagkracht (kwaliteiten) zijn. Dat brengen we in kaart en we kijken hoe die balans is. Stressbronnen weghalen en krachtbronnen er voor in de plaats zetten of creeren. Dit gaat makkelijker als u al uitgebreid heeft gekeken naar uw opvattingen (compascirkel 2) die ook mede bepalen in hoeverre u daar zelf aan voldoet of aan kunt gaan voldoen. Nadat u uw opvattingen, normen en waarden heeft aan- of bijgestuurd kunt u beter uzelf leren accepteren en meer plezier krijgen in wat u doet, hoe u iets doet en trots zijn op wie u bent. Zelfacceptatie en daarmee gelukkiger worden en van daaruit met meer plezier werken of door het leven gaan.(compascirkel 5).

3.Bij een conflict kijken we aan welke standpunten u vasthoudt, wat u van de tegenpartij denkt en welke aannames daarbij komen. U leert naar elkaars verhaal te luisteren en ieders verhaal (eigen beleving, waarheid) serieus te nemen en daarmee wederzijds respect te krijgen voor hoe de ander in het conflict staat     (compascirkel 3). Ook kan er sprake zijn van een conflict in uzelf, in uw eigen hoofd; een innerlijk conflict. Ook dat kunnen we bespreken en nagaan welke factoren/variabelen en waarden en normen met bijbehorende standpunten en aannames daarbij een rol spelen.

4.De volgende stap is om uw standpunt te verwoorden in wat echt belangrijk voor u is, uw eigen belang en waar nou echt de crux zit. U luistert ook naar het tegenstrijdige belang, dat wat voor de ander belangrijk is om vervolgens te kijken of er misschien toch een overlap is in de genoemde belangen. Daar waar het verschil zit, kijken we vervolgens hoe het verschil in belang en het verschil in kwaliteiten elkaar kunnen aanvullen.  We gaan brainstormen over welke opties, mogelijke oplossingen er zoal zijn Ook de opties die in eerste instantie niet logisch lijken nemen we mee om op de meest creatieve manier tot een, wellicht onverwachte, oplossing of besluit te komen waarin ieder zich kan vinden. U legt uw beider compas op elkaar (compascirkel 4).

5. Het conflict is opgeklaard en u voelt zich waarschijnlijk bevrijd en kunt uw energie weer steken in uw werk, doel of droom. De balans van stress- en krachtbronnen is in evenwicht en er is ruimte om weer plezier te hebben. U ervaart geen innerlijk conflict in hoe u bent en wat er van uzelf of door anderen wordt verwacht en bent blij met uzelf;zelfacceptatie (Compascirkel 5). De cirkel is rond!

"Vind je eigen Compás........ "  De klok rond of per jaar. Compás is ritme bij Flamenco waarbij je tot twaalf telt.